KAMA SUTRA

"so long as kiss shall kiss, and eyes shall see, so long lives this, and This gives life to thee".

With these 2 lines the book of KAMA SUTRA ends. The KAMA SUTRA was written in Sanscrit. A revised copy of the entire manuscript was translated into English by VATSYAYANA with the aid of the pundits. There are several parts, for example, the ANUNGA RUNGA or STAGES OF LOVE and THE APHORISMS ON LOVE which contain about 1250 slokas or verses and are divided into parts, chapters and 64 paragraphs. Hardly anything is known about the author. His real name is supposed to be MALLINAGA or MRILLANA, VATSYAYANA being his family name. He must have lived between 100 and 600 AD. He writes about himself: "an intelligent and knowing person, attending to DHARMA (virtue of religious merit) and ARTHA (wordly wealth) and also to KAMA (pleasure of sensual gratification) without becoming the slave of his passions, will obtain success in everything that he may do". The intention of the KAMA SUTRA was to provide instruction as well as enjoyment.

Kama Sutra in praktijk

KAMA SUTRA wordt vaak vertaald met VERLANGEN maar het is meer dan alleen WELLUST.

KAMA is alle genot dat je kan voelen. Met alle 5 zintuigen. Kunst, muziek, zijde, parfum en heerlijk eten. Het liefdesspel is niet alleen seksuele vereniging, het is elk genot dat je een ander kunt geven. Het is samen lopen, praten of mediteren en elkaars lichaam verzorgen. Elkaar baden is een goed begin. Als je elkaar aanraakt, let dan goed op wat je doet. Wees je bewust van elke handeling. 1 van de grootste geheimen is: wat je ook doet, doe het langzaam. Half zo snel is meer genieten. Verwachting stimuleert verlangen, laat elke aanraking een nieuw idee zijn en laat elke streling branden als een koel vuur. Een geparfumeerd bad ontspant de spieren en neemt de remmingen weg. Je kunt er vrijmoedig elkaars lichaam verkennen en leren zonder gene genot te ontvangen en te geven. Je kunt speels zijn. Je kunt plagen, liefdevol kwellen. Zo bouw je het verlangen op naar het genot dat nog komt.

Plaats tijdens het bad muzikanten achter schermen, zegt de KAMA SUTRA.

Jasmijn, sandelhout, muskus, rozenolie. De parfums waren in het verleden even bekend als nu. En ook toen was het grootste niet-seksuele genot een lichaamsmassage. De eenvoudigste manier is de olie in de huid van de geliefde in te wrijven. Masage is goed voor de huid en de bloedsomloop, ontspant de spieren en neemt pijn weg. Sommige vormen zijn ook goed voor de organen. Die worder erdoor gesterkt en verjongd. Probeer de massage zo lang mogelijk NIET-SEKSUEEL te houden. Wacht tot het lichaam snakt naar liefde, tot je niet meer kunt wachten.

KAMA is lichaam, ziel en geest in hemelse verrukking samen. Ontwaak ogen, neus, tong, oren en huid. Door proeven en geproefd te worden ontluikt de bloem van KAMA.

KAMA is het ademen van lip tot lip. De streling van borsten, heupen, billen, dijen, in die mooie omhelzing waaruit een kind wordt geboren. Vatsyayana wist iets wat wij zijn vergeten, dat de seksuele vereniging veel dieper gaat dan alleen genot zoeken. In de beknopte Sanskriet-verzen komen we steeds weer toespelingen tegen op iets diepers.

Volgens Indiase en Chinese traditie is het lichaam een complex van zenuwknopen of CHAKRA'S. Onderaan de ruggegraat ligt een machtige bron van energie. Deze KUNDALINI activeer je door het liefdesspel. Het woord MOKSHA wordt gebruikt voor het geheim van het vrouwelijk orgasme.

posities

Een heel bekende positie is de UTPHALAKA, de ontluikende bloem. Meestal wordt dit de missionaris-houding genoemd. Het is een mooie positie. De penetratie is diep en er is warm, liefdevol kontakt mogelijk met het bovenlichaam. Vanuit dit eenvoudige begin zijn mooie posities mogelijk. Met haar benen hoog wort het VIJRIMBHITAKA, de grote poort. Nog dieper, een intiemere penetratie en een nog sterker genot. Langzame, diepe bewegingen, eerder duwen dan stoten, bezorgen beiden genot. Een kleine wijziging en we hebbende INDRANI-positie. Deze wordt toegeschreven aan de vrouw van de God Indra. Deze positie verkort de vagina en is zeer intens. De man moet niet te hard stoten, anders kan hij haar pijn doen. Hij moet zich door haar laten leiden. Door te knielen kan hijde diepte en richting van zijn stoten varieren. Als hij goed richt, kan hij de G-plek masseren. Die ligt 5 centimeter in de vagina, aan de bovenzijde. Met de voeten tegen zijn borst heet de positie RATISUNDARA, zoete liefde.

De KAMA SUTRA leert vele technieken om de penis te bewegen. Een diepe, rondgaande beweging heet SMARACHAKRA, het liefdeswiel. Naar men zegt zeer geliefd bij hartstochtelijke vrouwen. Als ze haar dijen samendrukt, wordt zijn penis samengeknepen. De houding heet BHUNGNAKA, de opstanding. De druk wordt groter als ze haar benen kruist. Dit heet NAGARA, de drukke straat. Ze kan het nog intensiveren door haar vagina-spier te gebruiken. De houdingen op zich zijn niet belangrijk. Alleen als onderdeel van de dans van lichamen. Beheers je, maar ga tegelijkertijd volledig op in de muziek. Een houding van diepe penetratie heet TRIMBHITAKA, het gapen. Door om de beurt een been te laten zakken en te strekken, golft de vagina heen en weer en masseert zo de penis, zoals de beroemde VENUDARITAKA, het bamboe splijten, een groot geheim van de Indiase liefdeskunst. Als de hartstocht het wint en een orgasme nadert kan je met langzaam, diep ademhalen je zelfbeheersing herwinnen. Nog een positie: zij ligt met gespreide benen onder hem en brengt ze langzaam samen. Zijn benen worden opzij geduwd en zij melkt zijn penis met haar vaginaspieren. Dit heet SAMPUTA, de doos.

VATSYAYANA heeft gezegd: dieren kennen een blinde drift. Ze bespringen loopse wijfjes, maar mensen kunnen in hun liefdesspel de oneindigheid bevatten. Voor het liefdesspel is, zoals bij elke kunst, oefening nodig. Zie je lichaam als een instrument. Enkele namen uit de KAMA SUTRA: "het mengen van sesam en rijst" wordt genoemd wanneer zij met haar borsen tegen zijn hart ligt, de lippen kussend en de dijen verstrengeld. Als zij zijn dijen tussen de hare klemt wordt dat de "omhelzing van dijen" genoemd. Als de hartstocht groter wordt moeten de nagels worden gebruikt. VATSYAYANA noemt dat in de KAMA SUTRA "de halve maan". Namen geven aan posities, nagel- en beetmerken kan nu niet erg spontaan overkomen. Maar het was toen een repertoire om de passie tot kookhitte op te voeren.

Een oude tekst, RATIRATNAPRADIPIKA, dat nooit is vertaald, noemt 8 oude technieken van cunnilingus. Plaats haar voeten op je schouders en raak met je tong haar clitoris (haar overvloeiende liefdestempel) en lippen aan. Dit heet BACHUCHSHITA. De KAMA SUTRA vermeldt: "4 monden zijn zuiver, de mond van een zogend kalf, de bek van een hond die zijn prooi grijpt, de snavel van een vogel die fruit pikt en de mond van een vrouw tijdens het liefdesspel". De vrouw beschikt over een groot aantal subtiele fellatio-technieken. Ze kan haar lippen zacht kussend over de penis laten gaan. Met tong, lippen en zelfs tanden kan ze liefdevolle dingen doen. Als ze haar tong over zijn penis laat glippen en met de punt de gevoelige top raakt heet dat PARAMASHTAKA, de top bevechten. Als ze in haar hartstocht zijn penis diep in haar mond neemt en daar hard aan zuigt, alsof ze een mangopit afkluift heet dat ANRACHUSHITA, zuigen op een mango. Verder, RATIBANA, de liefdespijs. VINASANA, de luit, zeer geliefd bij vrouwen, zegt de ANANGA RANGA, een oud geschrift over liefdestechnieken. JVALAMUKHI, het vlammengelaat. Dat staat in een oud geschrift, SRINGARASAPRABANDHADIPIKAMANJARI, of de Erotische Schatkist. EKABANDHA, de knoop. Hierbij beheerst de man snelheid en ritme omdat hij haar middel vasthoudt en haar op zich trekt. Achterwaartse posities zijn meestal naar dieren vernoemd. De KAMA SUTRA zegt: "het is leuk om het paren van dierren te imiteren, compleet met hun bewegingen en kreten". Aan het liefdesspel moest altijd kussen voorafgaan. Dat vonden bepaalde schrijvers. Zonder voorspel geen geslachtsgemeenschap. Maar VATSYAYANA moest van die ideeen niets hebben. Bij hartstocht is er geen tijd voor protocol. Doe wat je wilt en wanneer je wilt want Karma kent geen regels en laat zich niet dwingen. Als lippen, tanden en tong kontakt maken is dat de lieflijke kus die de "strijd der tongen" en ook wel "het mengen van melk en water" wordt genoemd. Nog een positie: VYOMAPADA, de hemelse voet. NIRGHATA, de ram of VARAHAGHATA, de stoot van het wilde zwijn of PIDITAKA, knijpen.

Een positie op de tafel, genaamd UTPHALAKA, is een liggende positie waar zij haar benen om zijn middel slaat en haar armen om zijn hals en hij kan haar daardoor staande optillen. Zodra zij los van de tafel staan heet dat AVALAMBITAKA, het zweven. Het is een positie die vaak op tempelmuren staat afgebeeld. Op een stoel gezeten heet de positie DOLITA, de schommel.. Doordat zij het ritme en de diepte van de penetratie bepaalt, kan zij nu doen wat zij wil en heet KHSUDGARA, het trefffen. Deze techniek werd zeer geprezen door Chinese liefdeskunstenaars. De oude Chinezen en hun Indiase tijdgenoten dachten dat het minnespel tot geestelijk geluk kon leiden. Voor hen lag het geheim in het behoud van het kostbare zaad. Men moet steeds op de grens van een orgasme zweven zonder daar ooit overheen te komen. De energie werd weer door het lichaam opgenomen en op de zenuwknopen of charka's gericht. Zo waren occulte krachten te verkrijgen. Als zij zijn penis in haar vagina knijpt heet dat VADAVAKA, de merrie. Vrouwen die dit "Ghoonj" konden in Egypte, oogsten veel lof van hun minnaars. Iedere vrouw kan het leren door de spieren van haar vagina 100 keer per dag te spannen.

Parfumeer je tuin met bloemen zoals de roos, de parel jasmijn, de Arabische- en Spaanse jasmijn, de gele amarant, de frangipagni en de geurige witte Koningin van de Nacht. Tuinen zijn belangrijk voor minnaars. OSCAR WILDE zei treffend: "het boek begint met een man en een vrouw in een tuin, het eindigt met de Openbaringen".

De KAMA SUTRA beschrijft de ideale tuin voor de Indier uit de 3e eeuw. Een plek voor ontspanning en liefdesspel. Plant bloeiende groepen koraalbloemen en mango's. Plant bananebomen en hoge groepen zoet heilgras. Laat paden vanaf het huis tussen de bomen door slingeren. Maak middenin de tuin een diepe put of een vijver met treden naar het water of een door lotussen overdekt meer, waaraan je 's zomers kunt zitten. De geuren en bloemen moesten tot liefdesspel stemmen. De bomen waren vaak een onmisbaar onderdeel van befaamde posities, bijvoorbeeld de VRIKSHA, de bomenklimmer en de TALA, de palm. In een later geschrift, de RATIRADNAPRADIPIKA, staat dat Vatsyayana en andere kenners van de liefde deze positie TALA noemde.

In de KAMA SUTRA hadden de staande posities een ereplaats. Ze waren moeilijk en daarom extra hoffelijk. Ze heetten beeldposities omdat ze vaak door beeldhouwers op tempels werden afgebeeld. Dit aardige idee werd AVALAMBITAKA genoemd, de hangende positie. Fellatio heet in de Kama Sutra, NIMITA, waarvan een variatie bestaat: BAHIHASAMDHANSA, het buitenste plan (kus de zachte huid van de penis) en UNDUHASAMDANSHA, het binnenste plan (zij neemt de eikel in haar mond) gevolgd door TRUMBITAKA, kussen (het zuigen van de penis). Dit wordt ook wel "het zuigen van de mango" genoemd. In India heette het minnespel KAKILA, het minnespel van de kraai. In het Westen spreken we dan van soixante-neuf. Weinig mensen weten dat dankzij de 8 technieken van fellatio en de 8 van cunnilungus er dus zeker 64 manieren zijn om te genieten van "69".

Van de staande posities zijn de acherwaartse het prettigst. Deze zijn op veel KHAJURAHO-TEMPELMUREN te zien. Bijvoorbeeld GHARDHABA, de ezel en de JANUKURPARA, de knie-elleboog. Voorovergebogen heet het EKAPADA, een voet. Voor de oude Indiers ging het liefdesspel het sterfelijke te boven. Het raakte aan het goddelijke. Het is geen toeval dat een verhaal dat begint met een God en een Godin in 10.000 jarige pasie verenigd, eindigt met een positie die een andere God toegewijd is. Deze positie heet TRAIVIKRAMA, de tred van Vishnu, genoemd naar de God Vishnu die de aarde in 3 schreden rondliep.

De liefde heeft vele yoga's. Het kontakt tussen 2 lichamen, die zich verenigen en uiteengaan. Verstommend zwijgen. Het tot rust weerkeren van lichaam en geest. De wijzen weten dat lichamelijk genot niet het enige doel is. Het kan zijn als muziek, emoties en zintuigen beroeren. Gedachten oplossen in ritme, tot alleen het ritme nog bestaat. Steeds maar door. Harten bonzen sneller, het lichaam siddert terwijl het tempo verdubbelt, en nog eens. Tot de muziek uitmondt in een lange, heilige verstilling. Dit is de KAMA SUTRA, het meesterwerk van de LIEFDE.

VATSYAYANA zegt dat minnaars die hun yoga kennen met hun liefdesspel de oneindigheid omvatten. (AUM SHANT)

go to index